Koos van Buijtenen & Frans Vervest
De architecten Koos van Buijtenen (Den Haag, 1909 – Eindhoven, 2002) en Frans J. Vervest (Tilburg, 1888 – Eindhoven, 1976) woonden en werkten in Eindhoven en ontwierpen vooral in Noord-Brabant diverse gebouwen (kerken, pastorieën, woningen, raadhuizen ) in de vooroorlogse jaren overwegend in de stijl van de Delftse School. Ze werkten van 1932 tot 1939 (??) samen in een associatie, waarin van Buijtenen voor het architectonisch ontwerp zorgde en Vervest voor de uitvoering. Een belangrijk gezamenlijk project is de bouw van de nieuwe parochiekerk te Winssen , de Antonius van Paduakerk uit 1938.
Koos van Buijtenen studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft, waar o.a. M.J. Grandpré Molière zijn leermeester was. Behaalde met onderbrekingen zijn ingenieursdiploma in 1934. Na de oorlog verder als zelfstandig architect en doorbraak in zijn ontwerpactiviteit, samenwerking met J.A. Bakkers. In de jaren 70 minder opdrachten. Al die tijd betrokken geweest bij het onderwijs, onder meer als docent. Schonk weinig aandacht aan internationale ontwikkelingen binnen de architectuur.
Delftse School
De Delftse School is een stroming binnen het traditionalisme rondom de streng katholieke Delftse hoogleraar M.J. Grandpré Molière. Deze stijl (ca. 1925-1955) had grote invloed op de wederopbouwarchitectuur in en na de oorlog. Zette zich af tegen het modernisme. Kenmerken: vrijwel uitsluitend gebruik van baksteen, sporadisch natuursteen, geen moderne materialen, brede kozijnen en erkers, groene hagen (plattelandsbouw), eenvoudig en ingetogen, niet opvallend. De funktie van het gebouw moest uitkomen in de vorm, publieke gebouwen als kerken en stadhuizen moesten daarom juist monumentaal zijn met hoge pannendaken tussen topgevels.
Tussen Maas en Waal
Antonius van Paduakerk te Winssen uit 1938
Bronnen
HNI: Patrick van Buijtenen, Delft, 1994 (www.hetnieuweinstituut.nl)
Wikipedia