Halteren, Johannes van

Wamel, Victorkerk, gezien vanuit zuidwesten

Johannes van Halteren

Architect Johannes van Halteren (Amsterdam, 1893 – Den Bosch, 1973) zoon van een aannemer, studeerde aan de Industrieschool in Amsterdam , volgde privélessen voor de acte MO-tekenen en  kreeg zijn praktijkopleiding bij bekende architecten als Jan Stuyt en Jos Cuypers (zoon van Pierre Cuypers). Jan Stuyt en Jos Cuypers bouwden in de eerste decennia van de 20ste eeuw kerken in neo-romaanse stijl. Begon in 1919 een eigen architectenbureau in Den Haag, verhuisde in 1920 naar Den Bosch, waar hij zich associeerde met architect W. Aalst. Ging in 1925 verder als zelfstandige architect in Den Bosch. Hij bouwde vooral in het bisdom Den Bosch,  verwierf al snel een gevestigde reputatie als kerkenbouwer,  kreeg veel opdrachten van katholieke instellingen voor de bouw van kloosters, kapellen, ziekenhuizen e.d.
Bouwde aanvankelijk in traditionalistische stijl met neo-gotische trekjes, later in de gangbare naoorlogse wederopbouwarchitectuur met stijlkenmerken van de Delftse School.

Jan van Halteren wordt wel eens – geheel ten onrechte – gerekend tot de Bossche Schoolarchitecten. Ten opzichte van de architectuurstroming van de Bossche School op het terrein van de kerkenbouw was hij een buitenstaander. De Cursus Kerkelijke Architectuur (CKA) die gegeven werd in Den Bosch, heeft hij ook niet gevolgd. Als vakman zal hij ongetwijfeld wel de ontwikkelingen binnen de architectuur met name op het gebied van de kerkenbouw gevolgd hebben.

Tussen Maas en Waal
De Victor & Gezellenkerk te Wamel uit 1954.

Bron
Stichting Hugo Kotestein, Franciscuskapel, Geloven in behoud, (Woerden, 2014)
E-mailuitwisseling tussen Hans (J.W.) van der Laan (architect en zoon van Nico van der Laan) en Hanna Melse (erfgoedspecialist, Catharijneconvent) in zake Kapel Weddesteyn (vh Franciscuskapel) (2021

De Bossche School
De Bossche School is een traditionalistische stroming in de Nederlandse architectuur gebaseerd op het gedachtegoed van dom Hans van der Laan, waarbij ruimtewerking en evenwichtige maatverhoudingen een belangrijke rol spelen. De naam is ontleend aan de Cursus kerkelijke Architectuur (CKA) (1946-1973) die in Den Bosch werd gegeven. Tijdens de wederopbouw moesten met name in Limburg en Brabant honderden kerkgebouwen die tijdens de oorlog beschadigd of verwoest waren, hersteld of vervangen worden. Om studenten bouwkunde en de architecten in theoretisch opzicht te ondersteunen en de kwaliteit van de naoorlogse kerkenbouw te bevorderen ging in 1946 de Cursus Kerkelijke Architectuur van start. De belangrijkste docenten waren Dom Hans van der Laan, Nico van der Laan en Cees Pouderoyen.
Dom Hans van der Laan (1904-1991) benedictijner monnik, toonaangevend docent op het gebied van de theorie van (kerkelijke) architectuur (plastisch getal). Weinig eigen ontwerpen, zijn bekendste ontwerp is de abdijkerk (1968) van het Sint Benedictusbergklooster  te Mamelis in Zuid-Limburg. Invloedrijke boeken van hem zijn “Het Plastische Getal”(1960/1967) en “De Architectonische Ruimte” (1977).
ir. Nico van der Laan (1908-1986) jongere broer van dom Hans, docent, cursusleider en directeur van de CKA, had vanaf 1946 een eigen architectenbureau in Rosmalen bij Den Bosch. Sparring partner van zijn broer,  zorgde voor verbinding tussen theorie en bouwpraktijk. Zijn beide zonen Hans en Rik werden ook architect.
Cees Pouderoyen (1912-1993), studeerde af in Delft (1938). Toonaangevend architect en stedenbouwer, docent CKA. In beginperiode intensief betrokken bij de CKA, heeft waarschijnlijk ook grote invloed  op de theorievorming gehad.
Werkte na afstuderen bij M.J. Granpré Molière (Delftse School) en Jan van der Laan (broer van dom Hans en Nico). Vooral actief in de wederopbouwperiode.  Maakte naam met wederopbouwplannen voor onder meer Groningen en Hengelo, en met de inrichting van de Noord-Oostpolder. Associeerde in 1948 met George Deur in Nijmegen tot gezamenlijk architectenbureau.

Voor geïnteresseerden in de Bossche School en het gedachtegoed van dom Hans van der Laan:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bossche School
www.vanderlaanstichting.nl
Hilde de Haan, Ids Haagsma, Gebouwen van het Plastische Getal, een lexicon van de “Bossche School”, Architext, Haarlem, 2010

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.