Beuningen, Corneliuskerk

De kerk

Beuningen, Corneliuskerk

De Kerk
De H. Corneliuskerk te Beuningen is gebouwd in 1901 naar een ontwerp van architect Caspar Franssen (Tegelen, 1860-Roermond, 1932). Het is een driebeukige basiliek in neogotische stijl met een forse westtoren met hoge naaldspits en vier hoektorentjes. Opgetrokken in grauwe baksteen. Georiënteerd. Staat vrij op het kerkhof.
Ter vervanging van de Waterstaatskerk uit 1846.
Welgestelde boerenfamilies en steenfabrikanten hebben van meet af aan financieel bijgedragen aan de bouw en inrichting van de kerk.
De kerk staat op een terrein dat zeker al vanaf de 13de eeuw is gebruikt voor religieuze doeleinden (“herinnering in steen”), een restant van de middeleeuwse toren is opgenomen in de nieuwe toren.
Rijksmonument nr 523147

De ramen

De Ramen
In de koorsluiting zeven hoge lancetramen met gebrandschilderd glas-in-lood met taferelen die de toediening van de zeven sacramenten uitbeelden (het middendeel), geplaatst in een eenvoudige omlijsting van antiekglas. De oorspronkelijke ramen zijn rond 1901 vervaardigd door Atelier Frans Nicolas & Zonen uit Roermond naar ontwerpen van de Duitse schilder Franz Thelen . De oorspronkelijke architectonische omlijsting uit 1901 is in 1968 vervangen door de huidige van antiekglas. De kartons voor de sacrament-ramen zijn bewaard gebleven. Thelen heeft voor Atelier Frans Nicolas & Zonen een groot aantal ontwerpen gemaakt.
In de doopkapel/Mariakapel vier spitsboogramen uit 1961 met scènes uit het leven van Christus  van Alex Asperslagh (Den Haag, 1901-Hengelo (Ov), 1984)

Bron
A.G. Schulte, Beuningen in: Het Rijk van Nijmegen-westelijk gedeelte, de Monumenten van Geschiedenis en Kunst (Den Haag, 1982) 15-22
Zsuzsanna van Ruyven-Zeman, “De Firma Nicolas te Roermond. Glasschilderkunst uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw” PSHAL 132 (1996) 232-233

(PSHAL = Publications de la Société Historique et Archéologique dans le Limbourg)

 

 

 

 

 

 

 

In het priesterkoor 7 lancetramen, waarop de toediening van de 7 sacramenten wordt uitgebeeld. De originele omlijsting is in 1968 vervangen door het huidige lichtgekleurde antiekglas.

Positie 5
de Biecht

Positie 6
het Huwelijk

 

 

 

 

Positie 7
de Eucharistie (waarschijnlijk door atelier F.Nicolas & Zonen gemaakt naar een ontwerp van de Duitse kunstenaar Franz Thelen)

 

 

 

 

 

 

 

 

Positie 8, het middenraam
het Doopsel (waarschijnlijk door atelier F. Nicolas & Zonen gemaakt naar een ontwerp van de Duitse kunstenaar Franz Thelen)

 

 

 

 

 

 

 

Positie 9
het Vormsel

Positie 10
het Priesterschap

 

 

 

 

 

Positie 11
het Oliesel

 

 

 

 

 

 

Mariakapel (hoek westgevel/noordgevel)
4 spitsboogramen van Alex Asperslagh uit 1961

Positie 1
de Doop in de Jordaan

Positie 2
de Kruisafneming

Positie 3
de Verrijzenis/Opstanding uit de dood

 

 

 

 

Positie 4
Pinksteren

Decoratieve tripletramen in zowel de lichtbeukzone als de zijbeuken

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.