Dreumel, Barbarakerk

De kerk

Dreumel, Barbarakerk

De Kerk
De H. Barbarakerk te Dreumel is gebouwd in de jaren 1868-1869 naar een ontwerp van architect Hendrik van Tulder (Tilburg, 1819-Schaarbeek, 1903). Het is een zeer slanke en hoge driebeukige kruisbasiliek in neogotische stijl met een markante toren en een dakruiter boven de viering. De kerk is opgetrokken in rode baksteen en heeft een bakstenen kruisribgewelf in schoon metselwerk. De lengte-as loopt van zuidoost naar noordwest (= priesterkoor). Het koor heeft een 5/8-sluiting.
De forse ca. 60m hoge toren met naaldspits, gebouwd tegen het middenschip aan, met toegangsportaal, is in fasen afgebouwd en werd in WO II zwaar beschadigd. Architect Hendrik van de Leur heeft uiteindelijk in 1961 alle oorlogsschade kunnen herstellen. Van der Leur ontwierp ook de nieuwe kerk in Deest.
Ter vervanging van de te klein geworden Waterstaatskerk uit 1819.
Rijksmonument 523073

De ramen

De Ramen
De Barbarakerk telt een groot aantal grote en minder grote spitsboogvensters. Van de negen vensters rond het priesterkoor zijn alleen de drie middelste van de koorsluiting beglaasd met gebrandschilderde figuratieve glas-in-loodramen. De overige vensters in de kerk hebben non-figuratieve ornamentramen, waarvan de maker onbekend is. De huidige drie figuratieve ramen in de koorsluiting uit 1961 zijn gemaakt naar een ontwerp van Pater Lando van den Berg O.F.M. (Wamel, 1913-Amsterdam, 1969).
In elk raam, bestaande uit twee lancetramen gescheiden door een middenstijl met in de vensterkop een tracering, zijn taferelen uit de Bijbel afgebeeld. De langgerekte, gestileerde figuren worden weergegeven tegen een achtergrond van blauw glas in diverse schakeringen. De ramen uit 1961 vervingen drie gebrandschilderde ramen uit 1937 van de Nijmeegse glazenier Joan Colette (1889-1958), die door oorlogsgeweld tijdens WO II verloren gingen. (Joan Colette was leerling en vriend van Jan Toorop, en in de jaren 1922-1927 verbonden aan de Kunstwerkplaatsen Cuypers & Co in Roermond.)

Bron
A.G. Schulte, Dreumel in: Het Land van Maas en Waal, de Monumenten van Geschiedenis en Kunst (Den Haag, 1986) 234-239

 

 

In de koorsluiting drie hoge lancetramen met voorstellingen uit de bijbel

 

Positie 3
Boven: Maria met kind Jezus
Midden: verdrijving Adam en Eva uit het paradijs, met slang (?) in grote boom
Onder: het offer van Melchisedech, Genesis 14: 18-20

Positie 4, middenraam
Boven en midden: calvariegroep
Onder: eucharistische maaltijd van Christus met 3 leerlingen als bij de verheerlijking op de berg Tabor, Mattheüs 17:1-8

 

 

 

 

 

 

Positie 5
Boven en midden: Pinksteren
Onder: het lam tussen 4 gevleugelde dieren vol ogen rondom en van binnen, verwijzend naar Openbaring 4: 6-8

 

Drie hoge spitsboogvensters beglaasd met decoratieve ornamentramen.
De overige spitsboogvensters zijn voorzien van kleurloze glas-in-loodramen.

Positie 1
Ornamentraam in de westelijke transeptarm

Positie 2
Ornamentraam in de westelijke zijgevel

Positie 3
Ornamentraam in de oostelijke transeptarm

 

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.