De Ramen
Rond het priesterkoor vijf paar opvallend hoge gebrandschilderde lancetramen uit 1919 met in de zespas van de vensterkop eenvoudig uitgevoerde christelijke symbolen. In elk lancetraam is een bijbels figuur of heilige afgebeeld in een architecturale omlijsting in gotische stijl met naamsvermelding. De drie centrale ramen hebben aan de onderzijde nog een extra raamdeel waarin decoratieve zuilen omslingerd met spreukbanden. In de overige vensters ornamentramen met eenvoudige decoratie. Vermeldenswaard is nog het grote decoratieve raam achter de orgeltribune in de zuidgevel van de toren.
Wie de ramen heeft ontworpen en uitgevoerd is niet geheel duidelijk. A.G. Schutte noemt als ontwerper architect H.J. Groenendaal uit Maastricht (bedoelt hij Hubert (J.H.H.) Groenendael (Nunhem, 1868-Maastricht, 1942) ? en als uitvoerder W. Schmitz uit Den Bosch. De heiligenfiguren zijn in 1937 vernieuwd door de firma A. Stroucken & Co uit Rotterdam. (Het glazeniersbedrijf Stroucken is in 1913 opgericht door glazenier Arnold T.A. Stroucken (Rotterdam, 1887- ?) en voortgezet door zijn zoon Arnold T.J (Rotterdam, 1912-1992) eveneens glazenier. Later is het bedrijf voortgezet/overgenomen door glazenier Henk van Kooy (www.henkvankooy.nl) in Rotterdam.
Volgens Schutte gaan de ontwerpen waarschijnlijk terug op eerdere ontwerpen voor de drie middelste ramen van de hand van dr. Xav. Smits. Dr. Xavier C.F. Smits (Den Dungen, 1876-Reek, 1937) was priester, kunsthistoricus, docent en medeoprichter van het Bisschoppelijk Museum in Den Bosch. Pastoor van de Antonius Abt- parochie in Reek (1923-1937).
Devotiekapel
In de devotiekapel twee gebrandschilderde ramen uit 1898 waarop in drie panelen de verschijning van Maria aan twee herderskinderen in La Salette (Franse Alpen) wordt uitgebeeld. De maker van de ramen is onbekend.
Maasbommel is de enige plaats in Nederland waar O.L. Vrouw van La Salette wordt vereerd. In 1846 zou Maria aan twee herderskinderen Melanie Calvat (14j) en Maximin Giraux (12j) zijn verschenen. Pastoor van Tilborg plaatste in 1892 na een bezoek aan de basiliek van La Salette een houten beeldengroep van Maria en de twee kinderen in de Lambertuskerk. De beelden zijn een getrouwe reproductie van de bronzen originelen die de pastoor in de basiliek gezien had. Sinds 1892 wordt O.L. Vrouw van La Salette in Maasbommel vereerd en kan Maasbommel als een (bescheiden) bedevaartplaats beschouwd worden. (Bron: Meertens Instituut, www.meertens.knaw.nl/bedevaart).
Bron
A.G. Schulte, Maasbommel in: Het Land van Maas en Waal, de Monumenten van Geschiedenis en Kunst (Den Haag, 1986) 287-291