Malden, Antonius Abtkerk

De kerk

Malden, Antonius Abtkerk

De Kerken
De H. Antonius Abtkerk te Malden is gebouwd in 1960 naar een ontwerp van architect Jos Bijnen (Eindhoven, 1916-Oss, 1993). Het geheel (kerk en pastorie) is gebouwd in een sobere eclectische stijl met kenmerken van de Bossche School (een traditionalistische stroming binnen de architectuur gebaseerd op het gedachtegoed van Dom Hans van der Laan) . Het is een grote rechthoekige overzichtelijke zaalkerk met 1000 zitplaatsen, waarvan het platte dak zonder een enkele pilaar de gehele ruimte overspant. Opvallend is de massieve muur die loopt van de zijingang aan de Rijksweg achter het priesterkoor tot de ingang naar de sacristie. De muur scheidt als het ware de wereld van de doden (het kerkhof achter de kerk) van de wereld van de levenden (de gelovigen in de kerk). Tegenover de massieve muur staat aan de andere kant als contrast een enorm grote glaswand met daarin het ingangsportaal. De glaswand vormt een doorzichtige scheiding tussen de kerkruimte en de publieke ruimte van het kerkplein. De kerkruimte als marktplaats. Voordeel van deze bouwstijl is dat een grote groep kerkgangers directer bij de lithurgie betrokken wordt, nadeel is het gebrek aan intimiteit.
De kerk is opgetrokken in baksteen, breuksteen, beton en glas. Lengte-as van ZO naar NW (= priesterkoor). In de daklijst van de hoofdingang de tekst ‘Ingredimini Sancti Dei’ (treedt binnen heiligen Gods).
Belangrijk werk (1960) uit het oeuvre van Jos Bijnen, waarbij hij gepoogd heeft de traditionele lithurgische richtlijnen aan te laten sluiten bij een authentieke moderne stijl waardoor de kerkgangers directer bij de lithurgische handelingen betrokken konden worden.
Ter vervanging van de middeleeuwse parochiekerk die ondanks herstel, uitbreiding en vernieuwing te klein bleek voor het groeiend aantal parochianen.
Momenteel (najaar 2020) worden plannen ontwikkeld om het kerkgebouw om te bouwen naar een multifunctionele ruimte voor 350 zitplaatsen met behoud van de glazen gevel.

De ramen

De Ramen
De enorm grote glasgevels van glas-in-lood met religieuze voorstellingen zijn in 1960 gemaakt door Atelier Hubert Felix uit Maastricht naar een ontwerp van glazenier Jon Marten (Ginneken, 1934), gesigneerd met Jon Martens. De gehele voorgevel boven en aan weerszijden van de entree bestaat uit één glas-in-loodraam. Eveneens een gedeelte van de zijgevel aan de zijde van de Rijksweg. Jon Marten beeldt in een doorlopende golvende voorstelling het bijbelverhaal uit van de wonderbare visvangst uit het evangelie van Lucas uit het Nieuwe Testament (Lucas 5:1-11). We zien een staande Christus in afwerende (? )houding tegenover vier apostelen in een bootje met een visnet vol vissen. Christus en de apostelen zijn in een merkwaardige grijsbruine kleur weergegeven. In het golvende water grote en kleine vissen in verschillende kleuren. Marten gebruikt veel soorten in massa gekleurd industrieel glas, niet gebrandschilderd, met een belangrijke funktie van de loodlijnen voor de contouren. Tijdens de dienst hebben de gelovigen geen zicht op de afbeeldingen op de glaswand, die zich achter hen bevindt.

Bron
Daan van Speybroeck, Antonius Abtkerk te Malden, kerkgebouw en raam ‘Wonderbare Visvangst’, tekst gebruikt bij lezing Open Monumentendag Malden, september 2015.

 

 

Wonderbare visvangst

In één doorlopende golvende compositie wordt op de zuidelijke voorgevel en een gedeelte van de oostelijke zijgevel de gebeurtenis van de wonderbare visvangst  op het meer van Gennesareth (meer van Tiberias) uit het Nieuwe Testament (Lucas 5:1-11) geïllustreerd. “Wees niet bevreesd, van nu aan zult gij mensen vangen”.

 

Het linker gedeelte en een deel van het middengedeelte gezien vanuit het priesterkoor/ zuidoost-hoek en deel zuidgevel.
De vissen zwemmen naar rechts naar de entree

 

 

Het middengedeelte van de glazen gevel, boven de entree met drie toegangsdeuren

 

 

 

 

 

 

 

Het rechtergedeelte van de glazen gevel, gezien vanuit priesterkoor
De vissen zwemmen naar links naar de entree

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.