Wijchen, Antonius Abtkerk

De kerk

Wijchen, Antonius Abtkerk

De kerk
De H. Antonius Abtkerk te Wijchen is gebouwd in de jaren 1853-1854 naar een ontwerp van architect- opzichter Gradus Gradussen (Afferden,1798-Winssen,1880). Het is een driebeukige hallenkerk in neoclassicistische stijl, waarin de middeleeuwse toren van de afgebroken voormalige dorpskerk is opgenomen. De middeleeuwse toren werd verhoogd met één verdieping en bekroond met de bestaande oude eikenhouten torenspits. De richting van de lengte-as is noord-zuid (=priesterkoor). Het uitwendige van de kerk maakt door de geringe detaillering een sobere indruk. Het fronton in de voorgevel accentueert de neoclassicistische bouwstijl. Tussen middenschip en de zijbeuken forse Ionische zuilen. In de koorsluiting achter het hoge neo-barokke altaar bevinden zich geen vensters. Aan weerskanten van het priesterkoor bevinden zich transeptachtige uitbouwsels die in de periode 1936-1939 door architect Hendrik van de Leur zijn aangebouwd. Van de Leur heeft ook de wederopbouwkerk in Deest ontworpen. Tussen het middenschip en de zijbeuken forse ionische zuilen.
Ter vervanging van de middeleeuwse dorpskerk, waarvan alleen de toren behouden bleef en opgenomen werd in het nieuwe kerkgebouw, verhoogd en weer bekroond met de oorspronkelijke spits. De Wijchense Antonius Abtkerk is de oudste nog in gebruik zijnde rooms-katholieke parochiekerk in het land tussen Maas en Waal, en tevens de enige in neoclassicistische stijl.
Rijksmonument nr 39631.
Architect Gradus Gradussen is bekender als orgelbouwer.

Wijchen, Antonius Abtkerk, tuin pastorie, Daan Wildschut, Franciscus-relief (1956)

De ramen

De Ramen
Geen ramen in het priesterkoor. In de dwarsarmen vier spitsboogramen met musicerende engelen hoogstwaarschijnlijk van broeder Cosmas Tap O.F.M. (1903-1981) uit de jaren 30. Geschilderd in grisailleverf op rechthoekige ruitjes in lood gezet. De meeste ruitjes zijn kleurloos, sommige lichtpaars of lichtgroen.
In de zijgevels twee gebrandschilderde spitsboogramen waarop in een druk bevolkte compositie met geheel eigen kleurgebruik bijbelse scènes zijn afgebeeld. Ontworpen door Pater Humbert Rondag O.F.M. uit ca. 1940.
De overige vensters in de kerk zijn beglaasd met eenvoudige lichtgekleurde ornamentramen.

Bron
A.G. Schulte, Wijchen in: Het Rijk van Nijmegen-westelijk gedeelte, de Monumenten van Geschiedenis en Kunst (Den Haag, 1982) 326-338

 

Positie 2,3,4,5

In de zijkoren, links en rechts van het priesterkoor, vier glas-in-loodramen van broeder Cosmas Tap O.F.M. van musicerende engelen uit rond 1930 geschilderd in grisaille

 

In de overige vensters eenvoudige ornamentramen

 

 

In de zijbeuken twee grote kleurrijke gebrandschilderde ramen van pater Humbert Randag O.F.M. uit rond 1940

Positie 1
Maria met kind, omgeven door 12 sterren
bovenin God de Vader, onderin Verdrijving uit het Paradijs
Op de banderol de tekst “ik zal vijandschap stellen tusschen u en de vrouw”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Positie 6
Aanbidding van de pasgeboren Jezus door de Herders en de drie Wijzen  uit het oosten
“gloria in excelsis deo”

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.