Winssen, Antonius van Paduakerk

De kerk

Winssen, Antonius van Paduakerk

De Kerk
De H. Antonius van Paduakerk te Winssen werd gebouwd in 1938 naar een ontwerp van de architecten Koos van Buijtenen (1909-2002) en Frans Vervest (1888-1966) in de stijl van de Delftse School, een stroming binnen het traditionalisme rondom de Delftse hoogleraar Grandpré Molière. Deze stijl wordt onder meer gekenmerkt door het vrijwel uitsluitend gebruik van baksteen, hoge pannendaken en elementen van romaanse architectuur. De kerk is een driebeukige pseudobasiliek en heeft een dwarsschip. (Een pseudobasiliek heeft een middenschip dat wel boven de zijbeuken uitrijst, maar waarbij niet genoeg ruimte overblijft voor bovenlichten.) De smalle zijbeuken doen dienst als loopgang. Georiënteerd. Geen toren, wel staat boven de viering een achtzijdige dakruiter, waarin zich de klokkestoel bevindt. Opgetrokken in baksteen, binnen baksteen in schoon metselwerk. In de koorsluiting drie hoge rondboogvensters.
In 2011 gerestaureerd voor € 900.000.
Ter vervanging van de te klein geworden neogotische kerk van Carl Weber uit 1863. Deze kerk werd in 1941 afgebroken, terwijl de middeleeuwse toren behouden kon worden.
Rijksmonument nr 523176
De parochiekerk werd in januari 2020 aan de eredienst onttrokken.

De ramen

De Ramen
In de halfronde koorsluiting van het priesterkoor bevinden zich drie hoge smalle gebrandschilderde glas-in-loodramen uit ca. 1960 van de Nijmeegse kunstenaar Heinz van Teeseling (Amsterdam, 1905-Nijmegen,1982).
De ramen, betaald door de parochiegemeenschap, zijn aangebracht bij gelegenheid van het 20-jarig pastoorsjubileum van pastoor Goette in 1960. ( Henricus Goette was van 1940-1973 pastoor in Winssen. Hij overleed in 1982, 86 jaar oud.)
De drie ramen beelden samen de kruisdood van Christus op Golgotha uit. (Marcel Spiertz, pers. med.)
Van Heinz van Teeseling zijn ook ramen in de Johannes de Doperkerk te Ewijk geplaatst.
De overige vensters zijn beglaasd met decoratieve ornamentramen

Bron
Reliwiki, Winssen Antonius van Paduakerk

PRIESTERKOOR

Vanuit de kerk gezien v.l.n.r.

Linkerraam van koorsluiting

Een diepbedroefde Maria en boven haar een engel met lijkwade. Verder zien we nog vissen (symbool voor de gelovigen) en een pelikaan die zijn jongen met zijn eigen bloed in leven houdt (symbool voor de lijdende Christus die zijn bloed vergiet voor de mensheid).

 

Middenraam van koorsluiting

Christus aan het kruis met op de voorgrond de knielende Maria Magdalena, bovenaan in de achtergrond de twee gekruisigde misdadigers.

 

Rechterraam van koorsluiting

De apostel Johannes (= evangelist Johannes) en boven hem een engel met kroon. Verder nog lammeren (het Lam Gods) en de phoenix die zich in het vuur verjongt (symbool voor de lijdende en verrijzende Christus, onsterfelijkheid).

 

De overige vensteropeningen zijn beglaasd met eenvoudige ornamentramen

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.