Balgoy, Johannes de Doperkerk

De kerk

Balgoy,  Johannes de Doperkerk

De Kerk
De Johannes de Doperkerk te Balgoy is gebouwd in de jaren 1913-1914 naar een ontwerp van architect Jan van der Valk (Rotterdam, 1873-Tilburg, 1961). Het is een kruiskerk met neoromaanse en neogotische elementen met een dominerende viering, met in de apsis het priesterkoor (gericht naar het oosten), een grotendeels houten overwelving, met een toren, waarin zich de hoofdingang bevindt,  en die tegen de linker(noorder)transeptarm staat.
De transepten samen zijn bijna net zo lang als de lengte van de hele kerk.
Het gebouw geeft vanbinnen de indruk van centraalbouw, vanbuiten een tamelijk onoverzichtelijk geheel. Georiënteerd.
Ter vervanging van de voormalige Waterstaatskerk uit 1835. Bij sloop bleef de middeleeuwse toren behouden (locatie elders,Torenstraat).
De kerk in Balgoy is een van de laatste nog bestaande kerkgebouwen van Jan van der Valk.

Bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 wilde het Nederlandse leger de kerktoren opblazen. De poging mislukte, omdat er onvoldoende springstof werd gebruikt. De toren bleef staan, maar de schade aan de kerk was enorm en alle ramen sneuvelden. Al in 1941 werden nieuwe glas-in-loodramen geplaatst door glasatelier J. van Leeuwen/Van leeuwen Glasschilderkunst uit Geldrop. De bouwschade werd tussen 1941 en 1942 hersteld onder leiding van architect J.G. Deur uit Nijmegen.

A.G. Schulte, Balgoy in: Het Rijk van Nijmegen-westelijk gedeelte, de Monumenten van Geschiedenis en Kunst (Den Haag, 1982) 294, 295

De ramen

De ramen
In het zuider- en noordertransept een tripletvenster met drie even hoge rondboogramen die zijn beglaasd met figuratieve glas-in-loodramen uit 1941 van Piet Clijsen uit Tilburg. Christelijke symbolische afbeeldingen tegen een achtergrond van lichtgekleurde, enigszins grijsgetinte vierkante ruitjes.
De overige vensters zijn beglaasd met eenvoudig decoratief lichtgekleurd glas.

De oorspronkelijke glas-in-loodramen, waarschijnlijk gemaakt naar ontwerp van de architect Jan van der Valk, sneuvelden bij de mislukte poging van het Nederlandse leger om de toren bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 op te blazen. Hoe deze ramen eruit hebben gezien is (tot nu toe) onbekend.  Al snel werden in 1941 de huidige glas-in-loodramen van Piet Clijsen geplaatst door glasatelier J. van Leeuwen/Van Leeuwen Glasschilderkunst uit Geldrop, aangevuld door een groot aantal standaard decoratieve glas-in-loodramen.
In 1996 een grootscheepse restauratie door Anthonie Koolen Glazeniers, Valendrieseweg, Wijchen.

 

 

 

 

Positie 1
NOORDERTRANSEPT
Tripletraam met in het midden van elk raam christelijk symbolische afbeeldingen
v.l.n.r.
Duif, met de tekst “mij geschiede naar uw woord”

Maria met kindje Jezus, met de tekst “het woord is vlees geworden”

Kruis en doornenkroon, met de tekst “het heeft onder ons gewoond”

b

b

b

Positie 4
ZUIDERTRANSEPT
v.l.n.r.
Vis, met de tekst “jesum christum” en “filium dei redemptor”

Christus Koning, met de tekst “christus rex” , gesigneerd “Clijsen ’41”

Kelk met hostie, met de tekst “christus eucharisticus”

Ornamentramen/decoratieve ramen

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.