Woezik, Paschaliskerk

De kerk

Woezik, Paschaliskerk

De Kerk
De H. Paschalis Baylonkerk te Woezik (Gemeente Wijchen) is gebouwd in 1939 als eenvoudige rectorale hulpkerk van de Wijchense parochie St. Antonius Abt naar een ontwerp van architect Hendrik van de Leur.
In de jaren na WO II werd het kerkje door dezelfde architect uitgebreid. Naast de bestaande zijgevels kwamen looppaden, terwijl de oude zijgevels deels hergebruikt werden als pilaren in het schip van de kerk; naar het westen werd de kerk één travee verlengd en ter hoogte van het priesterkoor werden twee transepten aangebouwd. De kerk is opgetrokken uit baksteen en heeft rondboogramen. Het houten dakbeschot, geschraagd door houten balken, is zichtbaar vanuit de kerk. Op het dak een kleine dakruiter. De losstaande klokkentoren is later toegevoegd.
Vanbinnen is de kerk erg donker, maar maakt door zijn eenvoud een knusse indruk.
In 1956 konden de Woezikse parochianen de flink vergrote kerk, die inmiddels hun eigen, zelfstandige kerk was geworden, weer in gebruik nemen.
Gemeentelijk monument.

 

Bron
Hendrik Christiaan van de Leur, architect (1898-1994) (www.hcvandeleur.nl)
Parochie-archief Paschaliskerk, beheerd en geïnventariseerd door Historische Vereniging Tweestromenland

 

 

Woezik, Paschaliskerk, interieur, gezien vanaf priesterkoor

De ramen

De Ramen
Het merendeel van de ramen bestaat uit eenvoudige, lichtgekleurde glas-in-loodramen.
In de smalle rondboogvensters van het priesterkoor achter het altaar bevinden zich ramen waarop symbolisch het sacrament van de Eucharistie is afgebeeld.
De ramen zijn in 2000 aangebracht ter gelegenheid van het Heilig Jaar 2000. Gemaakt door glazeniersbedrijf Anthonie Koolen uit Molenhoek naar een ontwerp van Bert Oosterveer (pastor) en Pierre Duijkers (lid kerkbestuur).
In de Mariakapel een Annunciatie/Maria Boodschap-raam van pater Lando van den Berg O.F.M. uit 1959.
Achter het orgel in de westgevel een kleurrijk decoratief rond raam. Hierover geen verdere gegevens.

 

 

 

Positie 1 en 2
Beide ramen achter het altaar zijn ontworpen door Bert Oosterveer en Pierre Duijkers ter gelegenheid van het Heilig Jaar 2000. Op symbolische wijze wordt het sacrament van de eucharistie uitgebeeld door korenaren en door brood en wijn in de vorm van een fles en een beker. De vogels verwijzen naar Mattheus 6: 25-26 “… Ziet naar de vogelen des hemels: zij zaaien niet en maaien niet en brengen niet bijeen in schuren …”.
Boven de twee rondboogramen nog een een klein rond raam met vogels.
(Bert Oosterveer, persoonlijke mededeling, juni 2021)

Positie 3
In de Mariakapel een klein Annunciatieraam uit 1959 van pater Lando van den Berg. Annunciatie = Maria Boodschap (25 maart).
De aartsengel Gabriel (links) bezoekt Maria (rechts) en vertelt haar dat zij Jezus ter wereld zal brengen. In het midden de H. Geest in de gedaante van een duif.

Positie 4
Achter het orgel in de voorgevel een rond kleurrijk decoratief ornamentraam. Maker onbekend, misschien een eigen ontwerp van architect Hendrik van de Leur?

Algemeen
Voorbeeld van eenvoudige, lichtgekleurde ramen, waarmee de rest van de vensters zijn beglaasd.

 

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.