Weurt, Andreaskerk

De kerk

Weurt, Andreaskerk

De Kerk
De H. Andreaskerk te Weurt is gebouwd in de periode 1895-1898 naar een ontwerp van architect Caspar Franssen (Tegelen,1860-Roermond,1932). De kerk staat pal ten zuiden van de Waalbandijk, midden op het kerkhof. Het is een driebeukige basiliek met een slanke westtoren met naaldspits in neogotische stijl. Georiënteerd. Opgetrokken in baksteen. De benodigde stenen werden geschonken door de Weurtse steenfabrikanten Gebroeders Burgers.
De kerk is een grote uitbreiding en verbouwing van de te klein geworden parochiekerk, een in 1837 als Waterstaatskerk herbouwd kerkgebouw. De Andreaskerk is een goed voorbeeld van een gaaf kerkinterieur van een neogotische parochiekerk van omstreeks 1900.
Rijksmonument nr 523158

De ramen

De Ramen
Rond het priesterkoor zeven hoge spitsboogvensters, bestaande uit twee lancetramen gescheiden door een middenstijl met in de vensterkop een cirkel. In de koorvensters gebrandschilderde ramen van Atelier Frans Nicolas & Zonen uit Roermond. De drie centrale ramen dateren uit 1912 en zijn geplaatst in 1913. De overige vier dateren uit 1914; deze ramen (f 500 per stuk) konden geplaatst worden dankzij een schenking van mevr. Th. Loeffen-Burgers.
Elk raam combineert twee concorderende voorstellingen uit het Oude en Nieuwe testament. In het onderste deel van het raam een voorafbeelding uit het Oude Testament, in het bovenste deel de overeenkomstige vervulling uit het Nieuwe Testament. Bijv. de afbeelding “het offer van Isaac” (onder) verwijst naar de verwante afbeelding “de kruisiging van Christus” (boven). Het geheel heeft een architecturale omlijsting in gotische stijl. In de vensterkoppen symbolische voorstellingen van dierfiguren of een monogram.
De overige vensteropeningen zijn beglaasd met eenvoudige decoratieve ornamentramen.

Bron
A.G. Schulte, Weurt in: Het Rijk van Nijmegen-westelijk gedeelte, de Monumenten van Geschiedenis en Kunst (Den Haag, 1982) 35-47

In het priesterkoor zeven spitsboogvensters met gebrandschilderde glas-in-loodramen van Atelier Frans Nicolas & Zonen uit 1912 en 1914. Elk raam bevat twee concorderende voorstellingen uit het Oude (beneden) en Nieuwe Testament (boven).

 

 

 

Positie 1
Annunciatie/ Maria Boodschap (NT) en de Zondeval van Eva + Lamsvel van Gideon (OT, Richteren 6:36-40)
In de vensterkop God de Vader met de Alpha en Omega
Onderaan de naam van de schenker van het raam (1914)
Op de banderol de tekst “ave Maria gratia plena”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Positie 2
Visitatie/ bezoek Elisabeth aan Maria (NT) en Philoxenie (gastvrijheid van Abraham)+Samuel, Eli en Hanna in de tempel (OT)
In de vensterkop Maria-monogram
Onderaan naam schenker van raam (1914)

Positie 3
Geboorte van Jezus (NT), Mozes gevonden in een mandje op de Nijl door de dochter van de farao + brandende braamstruik (OT)
In de vensterkop een leeuw
Onderaan de naam van de schenker van het raam (1912)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Positie 4 middenraam
Calvariegroep (NT) en Offer van Isaac (niet op foto) + koperen slang (OT)
In de vensterkop een pelikaan
Onderaan de naam van de schenker van het raam

De pelikaan doodt zijn jongen als zij met de vleugels hun ouders slaan. Na drie dagen opent het moederdier haar borst met haar snavel en wekt door haar bloed haar jongen weer tot leven. Symboliseert de kruisdood van Christus

 

 

Positie 5
Verrijzenis/ opstanding uit de dood van Christus (NT) en Samson draagt de deuren van Gaza + Jonas uitgespuugd door de walvis (OT)
In de vensterkop de Phoenix
Onderaan de naam van de schenker van het raam (1912)

De phoenix is een vogel die zichzelf op een bed van welriekende kruiden verbrandt en na drie dagen verjongd uit de as opstaat.
Zinnebeeld van de dood en verrijzenis van Christus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Positie 6
Hemelvaart (NT) en Tobias geleid door een engel + profeet Elia vaart ten hemel in een vurige wagen getrokken door vurige paarden , nagestaard door zijn opvolger Elisa (OT)
In vensterkop Jezus monogram
Onderaan de naam van de schenker van raam (1914)

 

 

Positie 7
Pinksteren/ de uitstorting van de H.Geest (NT) en Mozes ontvangt de stenen tafelen + Elia verslaat op de berg Karmel de Baälpriesters
In de vensterkop de Duif als symbool van de H. Geest
Onderaan de naam van de schenker van het raam (1914)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORNAMENTRAMEN

In de overige vensters eenvoudige ornamentramen

 

 

 

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.