Bijnen, Jos

Malden, Antonius Abtkerk, gezien vanaf de Rijksweg

Jos Bijnen

Architect Jos Bijnen (Eindhoven, 1916 – Oss, 1993) volgde de HBO-opleiding Bouwkunde in Tilburg en behoorde tot de vroegste en ook trouwe deelnemers aan de postacademische Cursus Kerkelijke Architectuur (CKA) in Den Bosch, die opgezet was op instigatie van de Rooms-Katholieke Kerk, waarbij de architectuurtheorie van Dom Hans van der Laan (plastisch getal) centraal stond. Later volgde hij ook als toehoorder cursussen. De CKA bestond van 1946 – 1973. De opvattingen van de cursus staan ook bekend als “Bossche School”.
Hij vestigde zich in 1950 als zelfstandig architect in Oss. Jos Bijnen staat niet bekend als architect van de Bossche School. Tot in de jaren 60 blijft echter de invloed van Dom van der Laan duidelijk zichtbaar, zij het dat Bijnen een eigen vocabulaire heeft, dat analoog aan de tijdgeest ook nog eens sterk veranderde. In de jaren 60 maakt hij zich hiervan steeds meer los. Zijn vroege werk wordt gekenmerkt door door een hoge mate van ambachtelijkheid en een rijke decoratie , later door moderne, lichte vormen.
Gelijk opgaand met de ontwikkelingen in de liturgie evolueren zijn kerkgebouwen van gebedshuis naar een gemeenschapshuis.

Tussen Maas en Waal
De Antonius Abtkerk in Malden uit 1960.

Bronnen
De Canon van de gemeente Heumen, Erfgoedplatform Heumen.
www.josbijnen.nl
Hilde de Haan & Ids Haagsma, Gebouwen van het Plastische Getal, een lexicon van de “Bossche School” (Haarlem, 2010)

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.