Dijk, Cornelis van

Maasbommel, Lambertuskerk, gezien vanuit westen

Cornelis van Dijk

Architect Cornelis van Dijk (Houten, 1833-1910) deed als timmerman en bouwkundig opzichter praktijkervaring op bij de architecten Carl Weber en Hendrik van Tulder. Tijdens de bouw van de Barbarakerk in Dreumel naar ontwerp van van Tulder was van Dijk in dienst bij van Tulder als bouwkundig opzichter. Nog in de beginfase van de bouw nam hij ontslag om in het nabijgelegen Maasbommel als architect én aannemer de nieuwe kerk te bouwen (1869). Het was zijn eerste opdracht als kerkarchitect. Van Dijk is in zijn kerkontwerpen sterk beïnvloed door van Tulder, bijv. in het toepassen van met bakstenen gemetselde kruisribgewelven. Hij heeft in een periode van 20 jaar slechts een tiental kerken gebouwd, alle in het bisdom ’s Hertogenbosch en in neo-gotische stijl.

Tussen Maas en Waal

De Lambertuskerk te Maasbommel (1869)
De Victorkerk te Batenburg (1879)
De tijdens WO II verwoeste Victorkerk in Wamel (1879)
Het Alverna-kloostercomplex met kerk (1885), gehele complex is afgebroken in 1981. Omdat van Dijk tijdens de bouw in Alverna ook de Trudokerk in Eindhoven-Strijp bouwde, was zijn vriend architect Pier Stornebrink als compagnon verantwoordelijk voor de bouw in Alverna.

Bron
W.M.G. Arts, H.J. van Capelleveen, de Kerken van architect C. van Dijk in Maas en Waal in: Tweestromenland nr 78 (1993) 6-18

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.