Randag O.F.M., Humbert

Wijchen, Antonius Abtkerk, zijbeuk, positie 6

Pater Humbert Randag O.F.M.

Pater Humbert Randag O.F.M. (Amsterdam, 1895 – 1965) priester, monumentaal kunstenaar. Trad in 1916 in in de orde van Franciscaanse Minderbroeders. Volgde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam teken- en schilderlessen bij Richard Roland Holst. Richard Roland Holst (1868-1938) was een veelzijdig kunstenaar en docent, bekend van zijn ramen in de Domkerk te Utrecht.
Humbert Rondag maakte muurschilderingen en diverse glas-in-loodramen onder meer voor de Sint Jan Geboortekerk in Hoogwoud, en de Sint Janskerk in Kilder (de Liemers).
In de periode 1936-1949 heeft hij 15 ramen ontworpen en ook uitgevoerd voor de Martelaren van Gorcumkerk/Nicolaas Pieck en Gezellenkerk te Gorinchem. Deze voormalige Waterstaatskerk ging dicht in 1979. De gebrandschilderde ramen zijn verwijderd en opgeslagen. De meeste van deze ramen komen wat opzet en uitwerking betreft vrijwel overeen met de beide ramen in de Antonius Abtkerk in Wijchen. Bij de oplevering van de ramen in Gorinchem sprak zijn leermeester Richard Roland Holst vol waardering “Ik vind ze werkelijk voortreffelijk, vol leven, toch vol geborgenheid met den vollen toover van de kleur en van de beloftes (……) met veel geestelijke spanning en expressie”. Alsof hij spreekt over de ramen te Wijchen.

Tussen Maas en Waal
Ramen in de Antonius Abtkerk te Wijchen uit ca. 1940

Bron
Anneke Bode, Nicolaas Pieckkerk in Gorinchem in: Streekgeschiedenis Alblasserwaard (mei, 2017)
Stichting Open Kathedraal, Gorinchem
Waterstaatskerk Gorinchem, Wikimedia, foto’s kerkramen

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.