Orval, Jean

O.L. Vrouw onbevlekt Ontvangenkerk, zuiderzijbeuk, sacrament, positie 15

Orval, Jean, Louise, Eugène

Jean Orval (Tegelen, 1911- Hamilton (Victoria, Australië), 1987) volgde na de ambachtsschool een praktijkopleiding bij glasatelier Studio Flos te Steyl bij Tegelen. In de jaren voor WO II werkte Orval o.a. als decoratieschilder en decorbouwer. In deze periode werkte hij ook samen met bekende glazeniers als Marius de leeuw, Daan Wildschut, Charles Eyck en beeldhouwer Piet Killaars. Tijdens de oorlog werd hij gedwongen dwangarbeid te verrichten in Duitsland. Na de oorlog begon hij gebrandschilderde glas-in-loodramen te ontwerpen en bezocht hij de Middelbare Kunstnijverheidsschool te Maastricht (later de Stadsacademie voor toegepaste Kunsten geheten). Tussen 1947 en 1953 was hij in dienst bij twee glasateliers.
In 1953 emigreerde hij met zijn vrouw en negen kinderen naar Australië. De eerste jaren werkte hij daar als reclameschilder en etaleur, tevens was hij toen werkzaam als tekenleraar aan een middelbare school. Ook gaf hij veel lezingen over de glas-in-loodkunst.
Na een aantal jaren was hij in staat als glazenier in zijn levensonderhoud te voorzien en begon een glasatelier, waar hij glas-in-loodramen maakte naar eigen ontwerp. In de jaren zestig, zijn meest productieve periode, maakt hij ramen voor bijna 40 kerken.
Hoewel hij gerekend wordt tot de belangrijkste glazeniers van Australië en een blijvende bijdrage geleverd heeft aan de glas-in-loodkunst in Australië, vond hij zich als glaskunstenaar miskend en zijn werk in Australië ondergewaardeerd , zeker in vergelijking met Europa. Hij was zeer gedesillusioneerd in het slecht geïnformeerde en weinig geïnteresseerde Australische publiek.
Van zijn ramen in Nederland zijn (tot nu toe) alleen de ramen in de kerk te Deest en in de Lambertuskerk te Maren-Kessel bekend.

Tussen Maas en Waal

De ramen in de O.L. Vrouw onbevlekt Ontvangenkerk te Deest uit 1953

Bron

Dhr. Harry Levelink (pers. mededeling)
www.orvalstainedglass.com (website over leven en werk van Jean Orval met veel afbeeldingen, onder meer van de ramen en de ontwerpen van de ramen in Deest)

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.