Clijsen, Piet

Balgoy, Johannes de Doperkerk

Piet Clijsen

Piet Clijsen (Tilburg, 1909 – Eindhoven, 1977) glazenier en docent tekenen, volgde de Kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg (Katholieke Leergangen) kreeg praktijkopleiding bij diverse glazeniers en glasateliers. Had een eigen glasatelier in de periode 1938-1972 te Tilburg. Werkte ook samen met glasatelier GBB. De focus voor zijn werkzaamheden lag op Tilburg.
Zijn eerste opdracht kreeg hij, 22 jaar oud, voor een set ramen in de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven te Berkel-Enschot, als cadeau van de Tilburgse bevolking van de broeders Trappisten ter ere van het 50-jarig bestaan van de abdij. Ramen van Piet Clijsen zijn geplaatst ook in Canada en de Verenigde Staten. Aanvankelijk in de periode rond WO II geïnspireerd door de kunstenaars van de Limburgse School (Charles Eyck, Joep Nicolas, Henri Jonas e.a.). Later een eigen robuuste stijl met expressionistisch kleurgebruik.
Diverse ramen in Tilburg en omstreken, bijv. in het Paleis-Raadhuis van Tilburg, de Dionysiuskerk/Goirkese kerk (neogotisch, 1839!) in Tilburg en Odulphus Lyceum ook in Tilburg, theatergebouw de Maagd (voorheen Mariakerk) te Bergen op Zoom.

Tussen Maas en Waal
De ramen in de Johannes de Doperkerk te Balgoy uit 1941.

Bron
Wikipedia-pagina (gemaakt door Thomas Theeuwes)
www.pietclijsen1311.nl, samengesteld door zoon Leo Clijsen

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.