Atelier Wilhelm Derix

Beneden Leeuwen, St Alphonsuskerk

Atelier Wilhelm Derix Goch/Kevelaer

Wilhelm Derix (1837-1919) vestigde in 1866 in Goch (Duitsland) “die Kunstglaserei und Glasmalerei Wilhelm Derix”. Zijn zonen Heinrich (1869-1959) en Wilhelm (1872-1922), beiden opgeleid door de kunstenaar Friedrich Stummel (1850-1919) uit Kevelaer, leiden vanaf 1903 de firma: Wilhelm de vestiging in Goch en Heinrich de vestiging in Kevelaer. Na de dood van Wilhelm jr. in 1922 wordt de vestiging in Goch samengevoegd met die in Kevelaer o.l.v. Heinrich. In de jaren 30 neemt de derde generatie Derix-glazeniers de leiding over.
Hein/Heinrich Derix (1904-1987), de zoon van Heinrich sr., is een leerling van de bekende glazenier Thorn Prikker en heeft goede contacten met belangrijke kunstenaars uit die tijd zoals Heinrich Campendonk en Anton Wending. In de jaren 30 wordt afscheid genomen van het historisme en worden  de nieuwe ontwikkelingen binnen de glaskunst gevolgd zoals hun leermeester Thorn Prikker die voorstond: een expressieve eigentijdse beeldtaal uitgebeeld in een mozaïek van gekleurde glasstukken en loodlijnen. Na een splitsing in 1941 krijgt Hein de leiding over het atelier in Kevelaer. Tijdens de wederopbouw van talrijke verwoeste kerken na WO II beleeft het glasatelier een bloeiperiode. Door de samenwerking met vooral jonge kunstenaars ( Georg Meistermann, Ludwig Schaffrath) verwierf de werkplaats faam als vernieuwer van de glaskunst en ontwikkelde nieuwe, moderne technieken.
Vanaf 1972 krijgen Peter Derix (vierde generatie) en Werner Heijmann de leiding over het bedrijf. Inmiddels is ook de vijfde generatie Derix werkzaam binnen het bedrijf “Hein Derix Werkstätten für Glasmalerei, Mozaik und Restaurierung”.
Glasatelier Wilhelm Derix (tweede helft 19de eeuw + begin 20ste eeuw) voerde vele opdrachten uit in Duitsland en daarbuiten, waaronder tientallen ramen voor kerken in Nederland. Als gevolg van het succesvol uitvoeren van de opdracht voor gebrandschilderde ramen voor het Vaticaan in Rome onder meer voor de Sixtijnse Kapel mag het atelier het predicaat ” päpstlichen Hofglasmaler” voeren. Ook het glasatelier van Hein Derix leverde ramen voor kerken in Nederland.

Tussen Maas en Waal

Ramen in de Alphonsuskerk te Beneden-Leeuwen uit 1900
Ramen in de Willibrorduskerk te Boven-Leeuwen uit 1919

Bron
Im Fokus der Moderne, Die Glasmalerei Werkstatt Hein Derix, Kevelaer, Ausstellung Deutsches Glasmalerei-Museums (2010). Linnich

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.