Riele, Wolter te

Boven-Leeuwen, Willibrorduskerk, gezien vanuit zuiden

Wolter te Riele

Architect Wolter te Riele (Deventer, 1867 – Utrecht, 1937) was evenals zijn vader Gerard te Riele een belangrijk architect van kerkgebouwen. Hij heeft meer dan 50 kerken gebouwd verspreid door het hele land, de meeste in neogotische stijl. Hij geldt als een van de meest vernieuwende ontwerpers van deze stijl in Nederland. Aanvankelijk opgeleid door zijn vader, maar later in opleiding bij Pierre Cuypers. In zijn vroege werk sterk beïnvloed door dat van Alfred Tepe (1840-1920). Tepe was indertijd de belangrijkste architect van het aartsbisdom Utrecht met een sterke gerichtheid op de Nederrijnse gothiek uit de 15e en 16e eeuw en een vrijwel uitsluitend gebruik van baksteen. Tiele nam in 1905 diens positie in binnen het bisdom.
In zijn latere werk een modernere interpretatie van de neogotiek met verwerking van andere stijlen. Probeert optimaal zicht op het altaar te bieden (breed middenschip, centraliserende plattegrond). Een hoogtepunt in zijn oeuvre is de O.L. Vrouwekerk in Hilversum uit 1910.

Tussen Maas en Waal
De Willibrorduskerk te Boven-Leeuwen uit 1917.

Bron
Wikipedia

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.