Kayser, Johan

Altforst, Donatuskerk

Johan Kayser

Johan Kayser (Harlingen, 1842 – Den Bosch, 1917) was gedurende aan aantal jaren in dienst van Pierre Cuypers, o.a. als opzichter bij de restauratie van de Servaaskerk in Maastricht. Hij vestigde zich in 1873 als zelfstandig architect in Venlo, waar hij tevens stadsarchitect was. Bouwde vooral in Limburg ca. 25 kerken in neogotische stijl, de eerste jaren geïnspireerd door de Franse gotiek, vanaf 1878 door de gotiek van Noord-Duitsland. Bouwde niet alleen kerken, maar ook scholen en kloosters.
Hoogtepunt en tevens zijn laatste kerkgebouw is de samen met zijn zoon Jules Kayser (1879-1963) gebouwde zeer grote neogotische Maria Geboortekerk in Nijmegen uit 1901, later uitgebreid (1923-1924) door zoon Jules. Jules vestigde zich evenals zijn vader als zelfstandig architect in Venlo. Na de oorlog richtte hij zich voornamelijk op restauratie en op de wederopbouw van het tijdens WO II zwaar verwoeste Venlo.

Tussen Maas en Waal

De Donatuskerk in Altforst uit 1891

Bron

Wikipedia

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.