Teeseling, Heinz van

Heinz van Teeseling

Heinz van Teeseling (Amsterdam, 1905 – Nijmegen, 1982) glazenier, schilder, keramist, docent. Werd geboren in Amsterdam in een kinderrijk, kritisch katholiek gezin. In 1925 verhuisde het gezin naar Nijmegen, waar vader Chris van Teeseling sr. twee boekhandels opende. Heinz is de 19 jaar oudere broer van de bekende Nijmeegse beeldhouwer Ed van Teeseling (1924-2008), van wie we een groot aantal beelden in de openbare ruimte te Nijmegen en omliggende plaatsen aantreffen.
In Amsterdam had Heinz enkele jaren de avondopleiding aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool bezocht. Het vak van glazenier leerde hij in de praktijk en was lange tijd in dienst van het Nijmeegse glas-in-lood bedrijf van Bilderbeek. De bekende Nijmeegse glazenier Ted Felen (1931-2016) toen enige tijd zijn leerling-assistent. De ontwerpen voor de ramen in Ewijk liet hij ook uitvoeren door Atelier Bilderbeek. Woonde enkele jaren in het Besiendershuys te Nijmegen.
Maakte veel gebrandschilderde glas-in-loodramen voor bedrijven, particulieren en kerken in Nijmegen en omliggende plaatsen.
Glas-in-loodramen: bijv Cosmas & Damianuskerk te Groesbeek, Splendorfabriek te Nijmegen, Besiendershuys te Nijmegen.

Tussen Maas en Waal
Ramen in de Antonius van Paduakerk te Winssen uit 1960
Ramen in de Johannes de Doperkerk te Ewijk uit 1950, 1957

Bron
Leo Ewals e.a. Ed van Teeseling, beeldhouwer (Haarlem, 2012)

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.