Rossum, Pierre van

Niftrik, Damianuskerk

Pierre van Rossum

Pierre van Rossum (Herpen, 1919 -Verenigde Staten, 2003), glazenier, maker van mozaïeken. Na het Canisiuscollege te Nijmegen volgde hij de opleiding aan de kunstacademie in Den Bosch en Arnhem (leerling van Henk van de Burgt), daarna in de leer bij Joep Nicolas en Atelier gebr. Den Rooyen te Roermond, waar toen ook Henk van de Burght werkzaam was. Van Rossum en van de Burgt waren beiden (als compagnon?, in dienst?) als glazenier verbonden aan glasatelier Siero in Kampen (1946-1949).
Dhr. L.A. Siero, eigenaar van Schildersbedrijf Siero in Kampen wilde zijn bedrijf dat al glas-in-loodramen maakte, na WO II graag verbreden met een kunstwerkplaats voor glas-in-loodramen. Daartoe werden de zuidelijke glazeniers van Rossum en van de Burgt aangetrokken. Atelier Siero bestond slechts drie jaar. Redenen voor het mislukken van dit ambitieus plan zijn onder meer een te beperkt afzetgebied in het calvinistische Noorden te ver van het Zuiden, waar hun werkobjecten waren, onenigheid met de eigenaar dhr. L.A. Siero, het bouwen van een woonhuis met atelier door Pierre van Rossum in Boxtel. Hij emigreert in 1956 naar Canada en later naar de VS, waar hij veel opdrachten kreeg.
Zijn werk ligt op een ambachtelijk hoog niveau en door de realistisch-naturalistische stijl met herkenbare afbeeldingen zijn zijn expressieve ramen toegankelijk voor de “gemiddelde” kerkganger en opdrachtgever. In de nabije omgeving bevinden zich ramen van Pierre van Rossum in kerken van Geffen en Herpen.

Tussen Maas en Waal
Ramen in de Damianuskerk te Niftrik uit de jaren 1944-1950.

Bron
Geraart Westerink, Een dappere onderneming in: Kamper Almanak (2007) 165
https://www.verhaleninglasinlood.nl/glazeniers

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.