Marten, Jon

Jon Marten

Jon Marten (ook wel Martens of Martins) (Ginneken, 1934) glazenier, schilder. Volgde opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda, aan de Jan van Eyckacademie te Maastricht (leerling van Albert Troost en Pater Joop de Visser) en aan de Academie van Schone Kunsten te Antwerpen. Heeft ramen met grote oppervlaktes ontworpen.
Beperkt aantal monumentale ramen in de periode 1959-1966. Daarna alleen nog schilderijen met landschap als inspiratiebron.
Hij besteedde veel aandacht aan de keuze van het glas en aan de loodvoering, gebruikte grisaille alleen om contouren aan te geven, tendens naar abstractere vormen. Probeerde de traditionele vormgeving in de religieuze kunst te doorbreken, getuige zijn enorme glaswand van 25 bij 6m voorstellende de Zondvloed in de Jozefkerk te Someren-Heide uit 1960. Het eveneens enorme raam “het Hemelse Jeruzalem” te Heemskerk (1966) mocht hij echter niet meer voltooien. Reden voor hem om geen enkel glas-in-loodraam meer te maken.
Beperkt aantal glas-in-loodramen o.a. in de Jozefkerk te Someren-Heide (gesloten in 2018) en drie ramen in de Koepelkerk te Maastricht uit 1959 (zijn eerste glas-in-loodramen).

Tussen Maas en Waal
De ramen in de Antonius Abtkerk te Malden uit 1960

Bron
Carine Hoogveld, Jon Marten in: Glas in lood in Nederland 1817-1968 (Den Haag, 1989) 286

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.