Berg, Lando van den O.F.M.

Judocuskerk, noordertransept, positie 5

PATER LANDO VAN DEN BERG O.F.M.

Pater Lando van den Berg/Jan Willem van den Berg (Wamel, 1913-Amsterdam, 1969) trad in 1935 in bij de orde van de franciscaanse Minderbroerders en werd in 1940 tot priester gewijd.. Vluchtte vanwege zijn verzetswerk in 1942 naar Zwitserland. Middelbare akte tekenen na studie in Amsterdam, Fribourg (Zwitserland) en Parijs. Was lid van de Algemeen Katholiek KunstenaarsVerbond (AKKV). Veelzijdig (monumentaal) kunstenaar: glazenier, wandschilder, beeldhouwer. Maakte onder meer gebrandschilderde glas-in-loodramen, wandschilderingen, reliëfs en mozaïeken.
Zijn gebrandschilderde glas-in-loodramen vallen op door hun grote gedetailleerdheid. Kenmerkend voor zijn ramen is de gekleurde omkadering van zijn figuurgroepen, waardoor zijn composities stevigheid verkrijgen. Zijn eenvoudige, sterk gestileerde figuren zijn langgerekt met in verhouding kleine hoofden. Beweging wordt gesuggereerd door armgebaren en de stand van het hoofd.
Door hun gedetailleerdheid zijn de ramen van grote afstand niet goed leesbaar. Zijn ramen zijn het beste te bekijken op ooghoogte op niet al te grote afstand. Hoogtepunt in zijn werk zijn de ramen in de Tichelkerk te Amsterdam uit 1964.

Tussen Maas en Waal

De ramen in de Barbarakerk te Dreumel (1961)
De ramen in de Judocuskerk te Hernen (1950)
Een raam in de Paschaliskerk te Woezik (1959)

Bron
Carine Hoogveld, ‘Lando van den Berg’ in: Glas in Lood in Nederland 1817-1968 (Den Haag, 1989) 206
Wikipedia, Lando van den Berg

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.