Woerkom, Wim van

Wamel, Victorkerk, apsis priesterkoor

Wim van Woerkom

Wim van Woerkom (Nijmegen, 1905-1998), veelzijdig kunstenaar met een omvangrijk en gevarieerd oeuvre, waaronder tientallen gebranschilderde glas-in-loodramen, wandmozaïeken en muurschilderingen. Daarnaast talrijke schilderwerken, waaronder meer dan 80 portretten. Vele opdrachten voor kerkelijke kunst in Nijmegen en omgeving. Volgde in Den Bosch de lerarenopleiding MO-tekenen, daarna 3 jaar de kunstacademie in Antwerpen met de nadruk op figuratief schilderen, maar bekwaamde zich ook in grafiek met name hout- en linoleumsneden.
geleidelijke ontwikkeling: vóór de oorlog werk in realistische traditie, vanaf de jaren 50 lichte mate van stileren en ook abstracte composities met een steeds rijker kleurengamma.
Kleinere glas-in-loodramen vervaardigde hij zelf in zijn eigen atelier. De grotere liet hij meestal uitvoeren door Atelier Flos te Steyl. Maakte ook enkele glas-in-betonramen.
Wim van Woerkom speelde een actieve rol in het Nijmeegse kunstleven, was nauw betrokken bij de gebeurtenissen en ontwikkelingen in zijn geboortestad.

Enkele voorbeelden van glas-in-loodramen uit zijn omvangrijk oeuvre:
ramen in het Canisiuscollege te Nijmegen (1936)
ramen in de Willibrorduskerk te Utrecht (1939)
ramen in de Petrus Canisiuskerk te Nijmegen (1960)
ramen in de O.L. Vrouw Visitatiekerk te Velp (1964)

Tussen Maas en Waal
De ramen in de Victorkerk te Wamel uit 1956

Bron
Leo Ewals, Wim van Woerkom (1905-1998), veelzijdig en gedreven (Heumen, 2019)

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.