Ninaber van Eyben, Toon

Georgiuskerk, oostelijke zijgevel, positie 12

Toon Ninaber van Eyben

Toon Ninaber van Eyben (Scheveningen, 1896 – Boxtel, 1977) volgde opleiding aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten voor zijn akte MO-Tekenen. Veelzijdig kunstenaar en docent: tekenen, schilderen, etsen, muurschilderingen, mozaïeken, ontwerper van meubelen en kerkelijk attributen, glazenier. Verhuisde naar Den Bosch en Boxtel, omdat hij in het Zuiden de meeste (kerkelijke) opdrachten kon krijgen. Diverse glas-in-loodramen, vooral na WO II.
Zijn ramen kregen steeds meer het karakter van schilderingen op glas. De tekening werd precies en met duidelijke contouren aangebracht, goed leesbaar. Zijn stijl is traditioneel, zonder veel invloeden van de moderne kunst. Ninaber van Eyben vervaardigde zijn ramen grotendeels zelf in verschillende glasateliers o.a. GBB te Tilburg. Zijn ramen zijn onder meer te vinden in de Antonius Abtkerk te Volkel (ca. 1955), de Maria Hemelvaartkerk te Reusel (1951)
Zijn zoon Bruno (Boxtel, 1950) is industrieel vormgever, o.a. bekend door zijn sieraadontwerpen en de laatste reeks Nederlandse guldens.

Tussen Maas en Waal
De ramen in de Georgiuskerk te Heumen uit 1953-1954

Bron
Carine Hoogveld, Toon Ninaber van Eyben in: Glas in lood in Nederland 1817-1968 (Den haag, 1989) 300
www.verhaleninglasinlood.nl/volkel_antoniusabt

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.